God design er ikke synlig

mars 20, 2023
mars 20, 2023 wodanorway

God design er ikke synlig

Woda design studio har hjulpet med å analysere bruker adferd på websider og mobil app

Gjennomtenkt design er nødvendig for at en bedrift skal vokse til neste nivå.

Så hvorfor er det at man sier god design er usynlig? Det er en mangel på kunnskap og bevissthet hos mange om hvordan design har innvirkning på merkevarer og produkter. Design blir ofte sett på som noe som enten er for dyrt eller enkelt nok til å gjøres internt av en ikke-designer. De digitale verktøyene fra det tjuende århundre har gitt en falsk følelse av å ha kunnskaper innen design. Flere tester AI og selv om de kan lage imponerende grafikk har den ikke kunnskap som gjør det mulig å få et skreddersyd materiale som er representerbart. Flere store undersøkelser viser også at når et selskap velger å bruke interne uten fundamental kunnskap innen design får man tilbakemeldinger av andre interne og av sine nærmeste krets.

Mange vil naturlig gi ros av lojalitet og kolegiale forhold. Dette gjør at mann kan se seg blind på om det man har faktisk gir effekt. Dette igjen har flere ganger ført til at man ikke har registrert svakheten før man har mistet eksisterende kunder til konkurenter og nye potensielle kunder danner seg ikke et positivt bilde og avstår fra videre interaksjon.

Forbes selskaper med enorme budsjetter

Coca Cola bruker rundt 4 milliarder dollar på design per år.  En milliard av den summen brukes i USA. Så hvis alle bedriftsgigantene er inne på hemmeligheten hvorfor virker det ikke like verdifullt for alle andre?

Hva betyr det at «God design ikke er synlig».

Hvis du har erfaring fra å jobbe med den kreative industrien, har du sannsynligvis hørt om uttrykket «god design er usynlig.» Hvis det ikke ringer i den berømte bjellen. Ingen bekymringer, WODA forklarer.

Det betyr at når noe er godt designet, merker du ikke at det er der og hvor enkelt det er å bruke. Tenk for eksempel på hvordan det visuelle grensesnittet på smarttelefonene våre ser ut. Vi bruker dem hver dag og tar oss ikke tid til å legge merke til selve designet. Designet er smarte, konsekvente og enkle å navigere for å nevne noe.

Hos WODA er tankegangen at Godt design, når det er gjort riktig, blir usynlig. Det er først når det er gjort dårlig at vi merker det.

"De fleste gjør feilen ved å tro at design er slik det ser ut. Folk tror at designerne får utlevert denne boksen og fortalt: ‘Få det til å se bra ut!’ Det er ikke det design er. Det er ikke bare hvordan det ser ut og føles. Design er hvordan det fungerer."

STEVE JOBS

God design skal være lett å forstå

Ordtaket refererer til to ting: opplevelsen av å samhandle med et design, og prosessen med å designe det. La oss ta nettsteder som et eksempel.

Brukere vil legge merke til designet hvis det ikke oppfyller deres oppfattning av hvordan bruker opplevelsen burde være. Websiden er vanskelig å navigere, siden er treg å laste og fungere dårlig på mobil. En god designprosess vil finne den perfekte balansen mellom design og funksjonalitet.  Godt design er ment å være enkelt for sluttbrukeren å forstå og samhandle med. Og akkurat fordi folk for det meste samhandler med sluttproduktet, er det vanskelig å forstå kompleksiteten i det som går inn i et godt design.

Enkelt er lett å forstå, men vanskelig å komme på!

Ta et objekt du ser daglig. Neste gang du er på veien, ta en titt på fonten brukt på veiskilt. Tenk nå om hvert eneste skilt ble designet med en tynn høy font. Hvert skilt ville trenge full konsentrasjon samt at du må være nære for å se det. Dette vil igjen skape trafikk farlige situasjoner. I samme setting har alle biler i dag skjermer som gjør det mulig å hente frem og styre funksjoner. Selv om det er kritikk til hvor mye tid som brukes og skaper fare i trafikken bruker bil selskaper enorme summer for å opptimalisere designet.

Som alle andre fagfelt er erfaring og talent viktig. Når vi blir syke ønsker vi den beste legen. Vi overlater det til ekspertene fordi de vet hva de gjør. Men fundamentalt sett er ikke designere annerledes. Bedrifter bør tenke på god design som på legen. Du må ha det for å holde selskapet friskt og raskt til en hver tid!

Design berører de fleste aspekter av en virksomhet fra merkevarebygging til webdesign, logo, visittkort, powerpoint maler mm. Når vi i Woda jobber med merkevareprosjekter eller en merkevareoppdatering, er det en omfattende mengde jobb som går inn i hele prosessen. Vi gjør alt fra et dypdykk i vår klients bedrift og kultur til konkurrent analyser. Og det er før blyanten treffer papiret.

Bedrifter som investerer i design trives.

Bedrifter som anerkjenner verdien som design tilfører kundene sine, vil alltid ha en fot foran konkurrentene. Mulighetene for å fange en potensiell kunde eller klient er i seg selv begrenset så det er avgjørende å lage et inntrykk som teller.

God design gir deg et bevist konkurransefortrinn. For eksempel viser Stanford-studier at 75 % av forbrukerne vil ta en vurdering av et selskaps troverdighet basert på nettstedets design. Har du tenkt på hvor mange kunder du mister fra dages løsning? Vi bruker det beste av systemer for å måle effekt, gjøre justeringer og hele tiden optimalisere. Mange avslutter prosjektet ved levering. Vi jobber videre for å sikre at vår leveranse er den absolutt beste. Brukertester og analyse er viktige.

For websider og applikasjoner anbefaler vi på det sterkeste bruk av visuelle verktøy. De gir deg ikke bare ren data men som på et værkart kan du se hvor brukere beveger musen sin. Vi kan se om kapper og område får den oppmerksomhet de var tiltenkt.

Videre er det viktig at det kommer med en konsistent merkevarestrategi. Halvhjertede tiltak og inkonsekvent design over kommunikasjons flater vil ikke gjøre mye for en bedrift. Derfor er det viktig å ha en helhetlig tilnærming. Det lar også publikum vite at du bryr deg om det du presenterer for dem.

Så det viktige å ta med seg er at ordtaket «god design er usynlig», er bare noen ganger sant. I virkeligheten er det alltid viktig å gjøre en gjennomført vurdering på hva behovet vil være for sluttbrukeren. Slik samle kundenes tillit og har du skaper det man kaller «top of mind». Enkelt sagt hva dine kunder tenker på først når det gjelder selskaper, produkter og tjenester. Om du ber en venn eller kollega si det første merket mobil telefon de kommer på er sansynligheten for at det er iPhone stor.

Det er ingen tilfeldighet men gjennomgående bra design både av telefon og UI. Dette har Apple brukt veldig mye energi og vært konsekvente hele veien. Det høster de nå av og de kan både se en stor kundegruppe men de kan også ta en mye høyere pris for sine produkter noe kundene er villig til å betale. .

Og som alltid, hvis du har spørsmål om design, ta gjerne kontakt med oss.

kontakt

Vi snakker Norsk!

Studio Oslo

Sørkedalsveien 257,
U2, 0754 Oslo
Norway

rune@woda.no

+47 417 900 35

    kontakt
    , , ,